Stjær, Jyllands Hjerte - Et godt sted at bo

En landsby med natur, aktivitet og fællesskab

 

Livet i Storring-Stjær

Storring og Stjær er to små landsbyer, som ligger på hver sin side af en ådal midt i et kuperet landskab. Her er fantastiske udsigter, skov og masser af natur - og landsbyerne ligger lige midt i smørhullet mellem Århus, Silkeborg og Skanderborg. I Stjær bor der ca. 1000 - og i Storring ca. 250 indbyggere.

Vi er et entreprenant, aktivt landsbyfællesskab med et stort antal foreninger, aktiviteter og fællesskaber. Her findes et godt og aktivt lokalt foreningsliv for alle aldre, en Brugs, en skole, vuggestue, børnehave, en aktiv kirke, boldklub, borgerforening, spejdere .. og meget, meget mere. I 2021 blev vi kåret som Årets Landsby i Danmark!

I Storring-Stjær kender vi hinanden, vi hilser på hinanden, hjælper hinanden og lever i respekt for hinanden uanset livsopfattelse og holdninger - og på tværs af generationer.

‘Et godt sted at bo’ - se slideshowet her: https://youtu.be/6CgzmKgKUzo

Find oversigt over kontaktpersoner til foreninger og initiativer på siden her: https://www.stjaer.net/kontakt

Læs om fremsyn og planer for Storring-Stjær her.

Skole- og børneliv

Stjær-Storring Børnehus ligger på to matrikler i henholdsvis Stjær og Storring. Vuggestuen i Storring huser ca. 36 børn i alderen 0-4 år. Børnehaven i Stjær er for børnene i aldersgruppen 4-6 år, og der er plads til ca. 55 børn. Stjærskolen er et-sporet og går til 9. kl. Herudover er vi beriget med både SFO og en klub (6.-9. klasse). Det hele fungerer i en koordineret og velfungerende landsbyordning. Der er i 2023 afsat midler til at flytte Stjær Børnehus til Stjærskolen, således at børnene samles på en matrikel. Læs mere om skole og pasning her.

Dagli'Brugsen, vores lokale butiksliv

Det kan nemt tage en halv time at købe en liter mælk, fordi man altid møder en masse gode folk, som man lige skal slå en sludder af med. Dagli'Brugsen i Stjær er kåret som kædens bedste blandt i alt 52 butikker i Coop-distriktet. Desuden står Aktivitetsudvalget for både banko, juletræstænding, adventssokker til byens børn og sommerfest. Brugsen er også vores lokale postkontor - og arbejdsplads for mange af byens unge.

Stjær Boldklub, et aktivt sportsliv

Klubben nyder stor opbakning med hele 1.000 medlemmer, og har - udover de gængse sportsgrene - også mange nye aktiviteter på programmet, bla. seniorfitness, krolf, lørdags-leg for de små, nerf, pilates, hockey, disc golf, forældre-barn gymnastik, e-sport og Lykkeliga, hvor børn med udviklingshandicaps kan spille håndbold på egne præmisser.

Hvert år afholder Stjær Boldklub et stort udendørs håndboldstævne - og et brag af en sportsfest for hele byen hen over flere dage.

Masser af foreningsliv

Storring-Stjær Borgerforening støtter fællesskabet og muliggør udviklingen af byens fælles interesser på tværs af foreninger og institutioner. Borgerforeningen fungerer som en paraplyorganisation for en lang række andre initiativer og aktiviteter og hjælper blandt andet i forhold til regnskab, ved at stille forsamlingshuset til rådighed, hjælpe til at søge fonde mv.

Blandt foreninger kan nævnes: Trampestilaug, Byforskønnelsesgruppe, Fællesspisning, Fredagsbar, Juletog- og Belysningsgruppe, Stjær Avis, Stjær info-skærm & fælleskalender, www.stjaer.net, Stjær Fælleshave, Fastelavn - og adskillige ad hoc grupper, som popper op med nye initiativer. Vi byder nye borgere velkommen med velkomstpakker, så alle føler sig inddraget og velkomne. Og vi fejrer de nyfødte, når storken Preben kommer forbi.

Borgerforeningen driver og udlejer forsamlingshuset. Det står til rådighed for alle med et behov - og en god idé, f.eks. Nørkleriet, FOF-kurser, dagplejen, Togbane-folket, fællesspisning og seniorklubber.

KFUM spejderne i Stjær er et godt tilbud til byens børn, som holder af et aktivt udendørsliv, fællesskaber og natur. Stjær Halvmarathon løber af stablen hvert år. Og vi har også en meget aktiv cykelklub, som blandt andet arrangerer Kløver Motionsløbet og tilbyder e-cykling.

Kirkeliv

Der er kirker i både Storring og Stjær. Vi er et landsogn med fastboende præst med familie, bosat i præstegården i Storring. Præstegårdshaven i Storring (2,7 ha.) er en bevaringsværdig park omsluttet af en fredet stensætning og med offentlig adgang via stier til præstegårdsskovene. Haven danner ramme om mange aktiviteter, bla. gudstjenester og sommermøder, som årligt gæstes af flere tusinde mennesker. Kirken udbyder mange kirkelige og kulturelle aktiviteter på tværs af alder og sociale forskelle, f.eks.: samtaler, undervisning, kor, foredrag, baby-salmesang, strikkecafé, mændenes morgenmad, koncerter mv.. Læs mere om alle aktiviteterne her.

Alt dette sker i samarbejde med rigtig mange fantastiske frivillige!!