Stjær By-Portal

Jyllands hjerte - Stjær huser ca. 1000 Stjærboere, Skanderborg kommunes måske bedste skole og et mangfoldigt foreningsliv.

 

Nyt fra KFUM-spejderne

Den 27/1 var der indbrud i klubben ved 22-tiden. Klubbens fineste pokal og en taske med sportstøj til en værdi af ca. 5000 kr. blev stjålet. Det var i al fald, hvad en lidt rystet Morten Filt Jensen kom og fortalte de ca. 12 spejdere/ulve og deres ledere, der var samlet i spejderhytten på deres vinterovernatter-tur.

Spejdere og ledere blev ret hurtigt enige om at forsøge at gi’ en hånd med til opklaringen af indbruddet, så alle fik det varme vintertøj på, da temperaturen på det tidspunkt nærmede sig minus 10 grader.

Oppe i klubben kunne alle konstatere, at den var god nok med indbruddet; dør og vindue stod åben, og Morten viste den tomme plads, hvor pokalen plejede at stå. Mon der var spor udenfor af gerningsmanden i sneen? Jo, det var der sandelig, og ikke langt væk var der en spejder, der fandt en fodboldtrøje! Manden måtte have glemt at lukke sportstasken i skyndingen! Sporene førte op over Vestbakken (marken), hvor der blev fundet indtil flere fodboldtrøjer, og med nogen modige ”sporhunde” forrest, ledte sporene os – med lidt forvirring undervejs – op til kanten af bakken, hvor vi så opdagede, at der var lavet bål i skoven på ”spejdernes” område. Nu var grænsen ved at være nået for nogen, og man mente, at det var da vist ved at være en sag for politiet alene!

Men lederne og de ældste af spejderne kunne godt forsvare at blive ved lidt endnu – med stor forsigtighed forstås – og stor var glæden, da vi opdagede pokalen nede ved bålet + sportstasken. Imidlertid var der også en sko med store blodpletter i og flere andre blodpletter i sneen, så selvom nogen mente, at sådan en tyveknægt måtte sejle sin egen sø, var der nu andre, der mente, at som spejder var det vel vores opgave også at hjælpe sådan en fyr, tyveknægt eller ej.

Sporene førte lidt længere op i skoven, og dér lå han så en, en vildtfremmed med et voldsomt ”sår” på benet, som der straks var nogen behjertede spejdere, der forbandt. På det tidspunkt var der en af spejderne, der genkendte ham som en af farens (Jan Thøgersens) arbejdskolleger!

Så var det vist også tid til at få en ende på den ”leg” - eller alternative natløb - og alle satte sig hen til bålet og fik et krus varm kakao, mens stjernehimmelen gnistrede over os i den frostklare nat. Jo, alle havde lært noget om samarbejde, sammenhold og ”ikke at gengælde ondt med ondt” den aften og var en ”sej” oplevelse rigere.

Det ”seje” fortsatte for de store spejderes vedkommende, da de sov ude i deres hjemmelavede bivuakker om natten (stadig i 10 minusgrader)! Flere af dem påstod, de ikke frøs!

Næste formiddag stødte forældre og søskende til, og i det mest vidunderlige rimfrost- og solskinsvejr gik alle op i Bakkeskoven og legede en sjov leg, hvor man var på hver sit fjendehold og skulle erobre hinandens fane. Forsoning fandt dog meget hurtigt sted efter legen, og der blev sluttet af med hot dog’s nede ved spejderhytten.

En smagsprøve på, hvad man kan blive udsat for, når man er spejder i Stjær. Der imellem er der de ”normale” mødeaftener, hvor der står bl.a. knob, snitning, førstehjælp, raftearbejde – og diverse leg på programmet.

Spejderarbejdet i Stjær er sårbart, fordi alt afhænger af, at der er nogen, der gider påtage sig opgaven som ledere for henholdsvis ulvene (2.-3. klasse) og spejderne (4. klasse og opefter). Indtil dags dato er det heldigvis lykkedes, men fra sommerferien ser det ud, som om vi kommer til at mangle ledere for i al fald de store spejdere (en flok på 10-12). Og selvom de ældste blandt dem godt kan assistere, er det alligevel vigtigt, at der er nogen, der med mindst et par år mere på bagen (og gerne meget mere) kan gå ind og tage det overordnede ansvar. Ulveflokken, som p.t. tæller 5-6, kan også altid bruge en håndsrækning.

Mao.: overvej om det ikke er noget for dig at gå ind i spejderarbejdet. Vi er mange, der synes, det er et utrolig godt og vigtigt tilbud til byens børn – blandt så mange andre tilbud - og ville nødig undvære det. Det ”kræves”, at du kan li’ at have med børn at gøre, kan li’ at formidle oplevelser (bl.a. i naturen) under primitive former og endelig at du ser en udfordring i at få et godt samarbejde op at stå imellem børnene. De mere spejderlige færdigheder kan sagtens læres hen ad vejen, og der findes både gode bøger og kurser, der kan hjælpe en på vej.

Spejderne afholder på mandag d. 20/2 kl. 20 årsmøde i spejderhuset, hvor spejderarbejdets fremtid i Stjær er på programmet. Det er vigtigt at du møder op, hvis du synes at spejderarbejdet skal fortsætte her i Stjær !

Du er også velkommen til at rette henvendelse hvis du er interesseret/har spørgsmål til formanden, Jan Thøgersen (8695-0594) eller undertegnede Ellen Højlund Nielsen, grupperådsleder (8695-0160)