Stjær By-Portal

Jyllands hjerte - Stjær huser ca. 1000 Stjærboere, Skanderborg kommunes måske bedste skole og et mangfoldigt foreningsliv.

 

Lukker Stjær Bibliotek ?

Artikel fra Midtjyllands Avis, 1. september 2008, 2. sektion, side 9:

Spareforslag: Luk syv biblioteker

En række kontroversielle spare- forslag sendes ind i debatten med direktionens konsolideringsplan

Af Jens-Erik Sinnbeck

RY/GALTEN/SKANDERBORG: En helt ny størrelse er bragt ind i budget-debatten i Skanderborg Byråd.

Det er den såkaldte konsolideringsplan, som direktionen har udarbejdet efter pålæg fra et enigt byråd.

Den rummer en række forslag til mere langsigtede muligheder for at forbedre økonomien.

Nu er planen klar til at indgå i budget-debatten - og et af dens forslag har allerede givet en del debat - nemlig dét om at skære antallet af byrådsmedlemmer ned fra 29 til 21.

Et andet, der kan ventes at give meget mere debat, er direktionens forslag, om at alle de små biblioteksfilialer skal lukkes.

Det vil give en brutto-besparelse på en lille million om året, men 640.000 kroner netto, fordi det indgår i forslaget at udvide åbningstiden i Ry og Galten. Øget åbningstid

Direktionens forslag er, at de nuværende kombi- eller fællesbiblioteker, der har adresse på skoler udenfor hovedbyerne, skal lukkes.

Det gælder Herskind Bibliotek, Skovby Bibliotek, Stjær Bibliotek, Gl. Rye Bibliotek, Låsby Bibliotek, Stilling Bibliotek og Hylke Bibliotek - der alle har adresse på de pågældende byers skoler.

Som kompensation for lukning af de små biblioteker er forslaget fra direktionen, at bibliotekerne i Galten og Ry skal have åbent samlet 18 timer mere om ugen - seks i Galten og 12 i Ry.

"Uigennemtænkt"

Ligesom forslaget om at skære ned i antallet af byrådsmedlemmer er dette om at lukke syv biblioteks-filialer lagt frem helt uden en forudgående politisk debat.

De er alene præsenteret som spareforslag, og det er faldet flere byrådsmedlemmer for brystet.

Ikke gennemtænkt

Et af dem er Claus Leick (SF):

At sløjfe syv biblioteks-filialer uden at det er diskutere det i forhold til kulturpolitik og nærhed, virker useriøst. mener Claus Leick.

Med som helhed

Borgmester Jens Grønlund (V) har imidlertid lagt op til, at konsolideringsplanen indgår som en helhed i de videre budget-drøftelser - med første runde på Økonomiudvalgets møde i denne uge.